Żyjesz w takim czasie, gdzie prawie wszystko jest. To już nie rarytas dla wybranych, dla ą ę na kolacjach biznesowych. Szparagi to byliny…
Są dostępne w sklepach, na rynku, na straganach. Możesz uprawiać. Masz dostęp do nich. Dowiesz się, dlaczego warto, żebyś coraz częściej kupował/kupowała szparagi.
W starożytności szparag cieszył się bardzo dobrą opinią jako roślina lecznicza. Miał on leczyć wszystko, od użądlenia pszczół po problemy z sercem, opuchliznę i ból zęba. Uchodził również za afrodyzjak i z tego powodu ludzie nie wahali się pić wody, w której został ugotowany. Wygląd szparagów nie jest przypadkowy.
Szparagi są zielone, białe lub fioletowe.
Szparag:
*jest doskonałym źródłem kwasu foliowego, niezbędnej witaminy dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią. To go czyni piątym pokarmem najbardziej bogatym w kwas foliowy.
*jest przeciwutleniaczem
*jest bogaty w błonnik pokarmowy
*jest doskonałym źródłem witamin B9 i K
*jest eliminatorem toksyny z nerek. Oczyszcza je.
*jest przyczyną do dobrego samopoczucia przewodu pokarmowego.
Szparag ma:
Miedź
Żelazo
Witaminę A
Witaminę B1 (tiamina)
Witaminę B2 (ryboflawina)
Witaminę B3 (niacyna)
Witaminę B6 (pirydoksyna)
Witaminę C
Witaminę E
Mangan
Fosfor
Selen
Szparagi zawierają kilka związków fenolowych, z których główne to flawonoidy (głównie rutyna) oraz kwasy fenolowe (w tym kwas hydroksycynamonowy). Te związki mają właściwości przeciwutleniające, czyli zmniejszają uszkodzenia wywoływane przez wolne rodniki w organizmie. Te ostatnie są bardzo reaktywnymi cząsteczkami, które mogą brać udział w powstawaniu chorób sercowo-naczyniowych, niektórych nowotworów i innych chorób związanych ze starzeniem się. Szparagi zielone i fioletowe zawierają więcej związków fenolowych niż szparagi białe. Obieranie szparagów nie wydaje się mieć wpływu na zawartość związków fenolowych, gdy są świeże, ale zmniejszają zawartość związków fenolowych, gdy są obierane przed przechowywaniem! Szparagi mają więcej lepszej jakości przeciwutleniaczy i w większej ilości niż kilka warzyw powszechnie spożywanych takich jak żółta cebula, czerwona cebula, czosnek, brokuły i papryka. Ale ich spożywanie jest stosunkowo niskie. Z punktu widzenia zdrowia pożądane byłoby zatem zwiększenie spożycia szparagów!
Szparagi a oczy
Szparagi zawierają barwniki karotenoidowe, głównie beta-karoten, luteinę, zeaksantynę i kapsantynę. Produkt de lux na oczy. Karotenoidy to związki o właściwościach przeciwutleniających, a spożywanie żywności bogatej w karotenoidy wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na niektóre nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe!
Zawartość tiolu
Spośród około piętnastu warzyw szparagi zajmują pierwsze miejsce pod względem zawartości dwóch rodzajów tioli: glutationu i acetylocysteiny. Mówi się, że związki te mają różne właściwości przeciwutleniające. Między innymi glutation może poprawić eliminację utlenionego cholesterolu, który jest bardzo szkodliwy dla tętnic. Spożywanie pokarmów bogatych w glutation może również zmniejszyć ryzyko raka górnego odcinka przewodu pokarmowego. Mówił nam to lekarz?
Saponiny
Szparagi zawierają saponinę, głównie protodioscynę. Oprócz przyczyniania się do działania przeciwutleniającego szparagów, saponina ta znana jest również z toksycznego działania in vitro na niektóre ludzkie komórki rakowe. Wpływ asparaniny A (saponiny ze szparagów) na linię komórek raka endometrium – badanie eksperymentalne. W eksperymentalnym badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Hefei University of Technology i Anhui Normal University w Chinach, naukowcy ocenili aktywność przeciwnowotworową asparaniny A, steroidowej saponiny ze szparagów, na linii komórek raka endometrium o nazwie Ishikawa. Pokazali, że podawanie asparaniny A może znacząco hamować proliferację komórek tkanki nowotworowej, zmniejszać wzrost guza i indukować apoptozę (programowaną śmierć komórki nowotworowej). Wniosek : szparagi są korzystnym składnikiem żywności hamującym raka endometrium!
Fitoestrogeny przeciwnowotworowe?
Szparagi zawierają niewielkie ilości izoflawonów i lignanów, dwóch rodzajów fitoestrogenów. Związki te, których struktura jest podobna do estrogenu, mogą zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów. Ponadto gotowanie szparagów nie miałoby większego wpływu na stężenie fitoestrogenów. Szparagi mogłyby zatem pomóc w zwiększeniu spożycia fitoestrogenów.
Jak wybrać odpowiednie szparagi?
Wbrew powszechnemu przekonaniu drobne szparagi są mniej delikatne niż duże, ponieważ są proporcjonalnie bogatsze we włókna drzewne. Wybierz szparagi, których końcówki są dobrze zamknięte i zwarte. Na rynku można znaleźć fioletowe szparagi. Jednak gotowanie powoduje, że tracą kolor.
Przechowywanie szparagów
Im dłużej szparagi przechowujesz przed zjedzeniem, tym bardziej będą włókniste, zwłaszcza w temperaturze pokojowej. Ich cukry szybko zamieniają się w skrobię.. W lodówce: najpierw owiń podstawę wilgotnym ręcznikiem papierowym i włóż wszystko do plastikowej torby. Lub umieść je pionowo w słoiku zawierającym 5 cm wody. Przechowują się przez tydzieńW zamrażarce: po zblanszowaniu przez 3 minuty we wrzącej wodzie szparagi możesz przechowywać w zamrażarce przez około 8 miesięcy. Gotuj je bez rozmrażania.
Czy należy obrać szparagi?
Jeśli są bardzo świeże, zielone i fioletowe szparagi nie muszą być obierane. Z drugiej strony konieczne jest obieranie białych. Aby usunąć sztywną część, przytrzymaj korpus szparaga jedną ręką, a stopę drugą i zegnij. Przerwa będzie wtedy, gdy szparagi nie będą już jadalne, ponieważ są zbyt twarde. Na rynku dostępne są patelnie zaprojektowane specjalnie do szparagów: wysokie i wąskie, umożliwiają gotowanie w pionie, pozostawiając końcówki, które gotują się szybciej niż reszta, poza wodą.
Kilka prostych pomysłów na przepisy
1.Gotowane lub gotowane na parze ( w przypadku zieleniny zajmuje to od 3 do 5 minut, a w zależności od ich średnicy od 8 do 12 minut w przypadku białych) posmaruj ulubionym olejem i dopraw solą
2.Zamarynuj w sosie z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, odrobiną syropu klonowego i gorczycy. Następnie grilluj je w piekarniku do kilku minut.
3.Zarumień w piekarniku i przed podaniem dodaj kawałek masła i tartego parmezanu
4. Ugotowane podaj z zielonym sosem ( jogurt i zioła, które lubisz)
5. Ugotowane podaj z sosem przygotowanym z masła, soku i skórki pomarańczowej, soli i pieprzu
6.W omletach po 5 minutach blanszowania
7. Szparagi mogą służyć również jako baza do tworzenia lodów. Ugotuj i zblenduj. Masz bazę do lodów.
Warzywo, które pozostawia pachnący ślad…w moczu
Bardzo szczególny zapach, jaki szparagi mogą przekazywać moczowi, można przypisać obecności 6 związków siarki, które pochodzą z rozkładu niektórych aminokwasów zawartych w roślinie. Ale wydaje się, że niektórzy nie wyczuwają tego szczególnego zapachu. Tak czy inaczej, jego właściwości moczopędne są niezaprzeczalne, co może potwierdzić każdy zjadacz szparagów… Szparagi doskonale oczyszczają nerki!
P.S Szparagi należą do czystej 15. Pełną listę znajdziesz na blogu.
OZiU
Justyna
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31861958/